Βιβλιοδρόμιο: Βιβλιοπωλείο Libreria

Το Βιβλιοπωλείο Libreria βρίσκεται στο βροχερό Λονδίνο, και σκοπός του είναι να εμπνεύσει περισσότερη εκτίμηση στο έντυπο βιβλίο παρά στις ψηφιακές συσκευές, για αυτό άλλωστε έχει και μια αυστηρή πολιτική περί χρήσεως κινητών τηλεφώνων. 
Οι αρχιτέκτονες αυτού του ιδιαίτερου βιβλιοπωλείου, Jose Selgas και Lucia Cano, βασίστηκαν στη νουβέλα του Αργεντινού Χόρχε Λουίς Μπόρχες “Η βιβλιοθήκη της Βαβέλ”. Αυτής της βιβλιοθήκης – σύμπαν, που θα μπορούσε να περιέχει όλα τα βιβλία της ανθρωπότητας. Αυτή η ιδέα αποτέλεσε το σημείο εκκίνησης για αυτό το αρχιτεκτονικό σχέδιο. Οι αρχιτέκτονες προσπάθησαν να αναπαραστήσουν την αίσθηση του ”απεριόριστου”, χρησιμοποιώντας ακανόνιστα σχήματα στις βιβλιοθήκες και καθρέπτες στο ταβάνι. 

Γοητεύομαι από αυτή την αισθητική και αναζητώ την δημιουργικότητα και το χειροποίητο. Λυπάμαι που τα βιβλία πωλούνται σε σούπερ μάρκετ και περίπτερα. Θυμώνω που τα βιβλιοπωλεία γίνονται σούπερ μάρκετ.

Χειροποίητα ράφια, φτιαγμένα από ανακυκλωμένο ξύλο, δημιουργούν χωνευτές θέσεις όπου μπορεί να ξαποστάσει ο αναγνώστης μέχρι να επιλέξει το βιβλίο που τελικά θα πάρει μαζί του, για να το βάλει στην φιλόξενη του βιβλιοθήκη. 

Αλήθεια, πόσο συχνά βλέπετε αναγνώστες να κάθονται στα βιβλιοπωλεία; Ουφ.. μη βιάζεστε, τα βιβλία δεν είναι μακαρόνια για να ρωτήσετε σε ποιο διάδρομο βρίσκονται!
Διαβάζω για αυτό το βιβλιοπωλείο, ότι η κατηγοριοποίηση γίνεται οριζοντίως και όχι καθέτως! Έτσι, ψάχνοντας για βιβλία διασχίζεις τον διάδρομο του βιβλιοπωλείου, και δεν μένεις σταθερός μπροστά σε ένα ράφι. 

Στο Βιβλιοπωλείο Libreria, φιλοξενούνται εκδηλώσεις όλο το 24ωρο, και η φιλοδοξία είναι να θεωρηθεί ως ησυχαστήριο για εκείνον που θέλει να χαλαρώσει ενώ παράλληλα ξεδιπλώνει τον δικό του αλγόριθμο επιλογής βιβλίων.
Στην ιστοσελίδα του βιβλιοπωλείου, έχετε τη δυνατότητα για μια 3d περιήγηση. Κάντε κλικ εδώ  http://libreria.io/


Πηγές για το άρθρο:

http://www.iefimerida.gr/news/242919/poso-megali-tha-itan-i-vivliothiki-tis-vavel-poy-oneireytike-o-horhe-loyi-mporheshttp://libreria.io/www.dezeen.comhttps://libraryofbabel.info/


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *