Βιβλιοδρόμιο:Βιβλιοπωλείο Shakespeare and Company

Το Shakespeare and Company είναι ένα βιβλιοπωλείο στο Παρίσι! Είδα τυχαία μια φωτογραφία της βιτρίνας του και με τράβηξε αμέσως.


photo via favim.com

Άρχισα να ψάχνω πληροφορίες για το βιβλιοπωλείο και ανακάλυψα μια όμορφη ιστορία, στο blog της φωτογράφου Juliane Berry.
Ξεκίνησε από την Αμερικανίδα Sylvia Beach που μετανάστευσε στη Γαλλία και άνοιξε ένα βιβλιοπωλείο με βιβλία στην αγγλική γλώσσα.

photo via julianeberryphotographyblog.wordpress.com
Εκεί ήταν σημείο συνάντησης πολλών διανοούμενων και συγγραφέων των δεκαετιών 1920 και 1930, όπως Ernest Hemingway, F. Scott Fitzgerald, Ezra Pound, Gertrude Stein, James Joyce and Man Ray.

photo via favim.com


Το 1941 έκλεισε εξαιτίας του πολέμου και της κατοχής του Παρισιού. Δέκα χρόνια μετά ο George Whitman, δημιούργησε ένα δικό του βιβλιοπωλείο με βιβλία στην αγγλική γλώσσα στο Παρίσι με όνομα Le Mistral το οποίο άλλαξε στη συνέχεια σε Shakespeare and Company προς τιμήν της φίλης του Sylvia Beach.

Πρόσφερε κι εκείνος ένα στέκι για πολλούς συγγραφείς όπως Anais Nin, Henry Miller, Jack Kerouac, William Burroughs και Allen Ginsberg. Σημαντικό είναι ό,τι μπορούσα να κοιμηθούν σε ξενώνα στο πρώτο όροφο με αντάλλαγμα μιας ώρας δουλειάς. Τώρα ο πρώτος όροφος λειτουργεί και ως αναγνωστήριο.

photo via julianeberryphotographyblog.wordpress.com

Ο ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείο είναι σήμερα 97 ετών, και η διεύθυνση του βιβλιοπωλείου έχει περάσει στα χέρια της κόρης του που λέγεται Sylvia Beach Whitman. Ακόμη και σήμερα φιλοξενεί νεαρούς καλλιτέχνες, πραγματοποιεί εκδηλώσεις.
 Δείτε και άλλες φωτογραφίες εδώ.
Πηγή:http://julianeberryphotographyblog.wordpress.com

update του άρθρου!

Ένα από τα διασημότερα βιβλιοπωλεία του κόσμου μόλις άνοιξε καφέ. To Παριζιάνικο Shakespeare and Company επεκτείνεται. Πηγή: www.lifo.gr


Αν και η δημιουργία ενός λογοτεχνικού καφέ υπήρξε στα σχέδια του Whitman από πολύ νωρίς, η έλλειψη κατάλληλου χώρου για τη δημιουργία του αποτέλεσε εμπόδιο. Ο ιδιοφυής βιβλιοπώλης μάταια προσπαθούσε να πείσει τους ιδιοκτήτες του διπλανού κτιρίου. 
Η επιμονή του συνεχίστηκε μέχρι το θάνατό του και κληρονομήθηκε από την κόρη του Sylvia η οποία τελικά κατάφερε να πείσει τους ιδιοκτήτες και στις αρχές Οκτωβρίου 2015 εγκαινίασε το ομώνυμο καφέ. 
Με πιο ανάλαφρο design το καφέ αυτό συνεχίζει να διατηρεί την εκκεντρική παράδοση του βιβλιοπωλείου προτείνοντας πιάτα με ονόματα όπως “the Flapjack Kerouac” ή “The Bun Also Rises” ενώ οι πελάτες που θα το επισκεφτούν θα έχουν την ευκαιρία να απαντήσουν στο ερωτηματολόγιο του Προύστ που βρίσκεται στο δίσκο τους. Πέρα από τα λογοτεχνικά λογοπαίγνια τα πιάτα και τα ροφήματα του καφέ που έγινε αμέσως επιτυχία ακολουθούν τις νέες τάσεις για υγιεινή διατροφή. Στο μενού οι πελάτες θα βρουν μια μεγάλη γκάμα από χορτοφαγικά και vegan πιάτα καθώς και δυναμωτικά και αποτοξινωτικά shakes. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *