Βιβλιοδρόμιο: Ο Καρυοθραύστης και ο Βασιλιάς των ποντικών!

Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών είναι μια ιστορία γραμμένη το 1816, από τον Ερνστ Τέοντορ Βίλελμ Χόφμαν («Αμαντέους»). Ο Τσαικόφσκι, 76 χρόνια αργότερα, συνέθεσε το εξαιρετικό του έργο, εμπνευσμένος από αυτό το παραμύθι.
Susan Jeffers, photo via http://inchmark.squarespace.com/ 
Πριν προχωρήσετε, πατήστε στο βίντεο στο 15:15 για να ακούσετε το υπέροχο Waltz of the Flowers!

Η ιστορία αναφέρεται στο δώρο που έκανε στη μικρή Κλάρα ο νονός της, ο Ντροσελμάγιερ, την παραμονή των Χριστουγέννων σε μια μικρή Γερμανική πόλη. Ήταν ένας κινούμενος στρατιώτης, που λειτουργούσε ως καρυοθραύστης. 
The Nutcracker by Maxim Mitrofanov
Όταν η γιορτή τελειώνει και οι καλεσμένοι φεύγουν, η Κλάρα μπαίνει στο ήσυχο σαλόνι για να κοιμίσει τον καρυοθραύστη. Καθώς το ρολόι χτυπά μεσάνυχτα, το κορίτσι αποκοιμιέται και μεταφέρεται σε έναν παραμυθένιο κόσμο. 

The Nutcracker and the Mouse King” 1951 – illustration by J. M. Szancer
Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο μεγαλώνει μαγικά, όλα τα παιχνίδια, ανάμεσά τους και ο καρυοθραύστης, ζωντανεύουν και ρίχνονται στη μάχη με μεγάλα ποντίκια που εισβάλλουν στο δωμάτιο. Τελικά ο καρυοθραύστης κερδίζει τη μάχη και μεταμορφώνεται σε έναν όμορφο πρίγκηπα.


Roberto Innocenti (1940, Italian) The Nutcracker.

Στη δεύτερη πράξη η Κλάρα και ο πρίγκηπας – Καρυοθραύστης ξεκινούν για ένα μαγικό ταξίδι. Περνούν από την Βασίλισσα του Χιονιού αλλά και από την χώρα των Ζαχαρωτών με την νεράιδα Ζαχαρένια. 

Found on wylielise.deviantart.com

Η Κλάρα δεν θέλει να αποχωριστεί τον Καρυοθραύστη της, όμως την ημέρα των Χριστουγέννων καθώς ξυπνά κοντά στην οικογένειά της, το μόνο που κρατά στα χέρια της είναι ο Καρυοθραύστης, η κούκλα που της είχε χαρίσει ο νονός της.

Artuš Scheiner

Διαβάζω στο βιογραφικό του Ερνστ Τέοντορ Βίλελμ Χόφμαν («Αμαντέους») (1776-1822). Γερμανός σκιτσογράφος. Θεωρείται ο «αρχιερέας» του γερμανικού ρομαντισμού – στην πιο τυπικά γερμανική εκδοχή του. 
Barbara Lanza

Γεννήθηκε στο Κένιγκσμπεργκ της Πρωσίας από γονείς νομικούς. Από μικρή ηλικία έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τις τέχνες, ιδιαίτερα τη μουσική και τη ζωγραφική, και διακρίθηκε για τις διανοητικές του ικανότητες. Σπούδασε νομικά και εργάστηκε σε διάφορες θέσεις στο πρωσικό δημόσιο.
Yoko Tanaka

Εγκατέλειψε τη νομική για να εργαστεί ως μουσικός (έγραψε την όπερα “Undine” το 1814), μουσικοκριτικός και διευθυντής ορχήστρας. 

by James Mayhew
Στα τριάντα του όμως συνειδητοποίησε ότι δεν θα φτάσει ποτέ στο ύψος των μουσικών που θαύμαζε (ανάμεσά τους ο Mozart, προς τιμήν του οποίου το A. – Amadeus στην υπογραφή του), κι έτσι στράφηκε στη συγγραφή.

Maurice Sendak 

Όμως το συγγραφικό του είναι από τα πλέον χαρακτηριστικά του αιώνα του και τα πλέον έξυπνα όλων των εποχών. Ιδιαίτερα οι σύντομες ιστορίες του (από όπου ο Όφενμπαχ θα αντλήσει το λιμπρέτο της πασίγνωστης όπερας «Τα παραμύθια του Χόφμαν»).

The Nutcracker by kitsuneko

Πάθος, ειρωνική διάθεση, σαρκαστική στάση, απελευθέρωση του φανταστικού, υψηλοί τόνοι φρονήματος και διδακτική πρόθεση. Το μουσικό του έργο, αν και προαναγγέλλει τη θορυβώδη έξοδο του Βάγκνερ, κατ’ ουσίαν είναι ασήμαντο.

The Nutcracker Illustrated by Alison Jay
To 1892 ο Ρώσος συνθέτης Πιότρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι συνέθεσε το διάσημο έργο Καρυοθραύστης βασισμένος στην διασκευή του παραμυθιού από τον Αλέξανδρο Δουμά. Σίγουρα αποτελεί από τα διασημότερα έργα που παίζονται σε όλον τον κόσμο!

Gail de Marcken’s

Gail de Marcken’s

Gail de Marcken’s

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *