Βιβλιοθήκη: Γέλιο… του κουτιού

Θέλω ένα τέτοιο κουτί! Ένα κουτί που περιέχει ανέκδοτα και κόκκινες μύτες, χαχανητά και αλλήθωρα μάτια, γκριμάτσες ωραίες μελωδίες και όνειρα… πολλά όνειρα. Κάτι σαν να λέμε το αντίθετο του κουτιού της Πανδώρας!
Μέσα στη μιζέρια των καιρών μας και απέναντι σε αυτό το πανάρχαιο κουτί που έχει ανοίξει. Χρειάζονται μερικά κουτιά γέλιου.
Ένα κουτί για να υπάρχει στη σχολική τσάντα, στη στάση του λεωφορείου, στην ουρά του σουπερ μάρκετ, δίπλα στο ποντίκι του υπολογιστή μου.
Θέλω ο κόσμος να σκάει στα γέλια χωρίς να σκέφτεται ότι θα του βγουν ξινά. Στο κάτω κάτω γέλιο και κλάμα είναι τόσο κοντά. 
Και τι χρειάζεται να γελάσεις.. Κάτι πολύ αστείο ή απλά να σκεφτείς πόσο χαρούμενος είσαι και να αφεθείς σε αυτό τη χειμαρώδης παρόρμηση του διαφράγματός σου.
Σκέψου πόσες φορές μέσα στη μέρα γελάει ένας ενήλικας και πόσες ένα παιδί! Ναι, είναι δύσκολο να κάνεις ένα μεγάλο να γελάσει.. γιατί θα σου βρει εκατοντάδες λόγους για να σου κλαφτεί.
 
 
Ένα όμορφο παιχνίδι που μπορείτε να παίξετε με τα παιδιά.. η βαλίτσα της λύπης! Όταν είσαι στενοχωρημένος, ανοίγεις μια ”φανταστική” βαλίτσα και χωράς όλη σου τη λύπη, το φόβο και τη στενοχώρια. Ή κάνεις αυτό που έκανε ο ήρωας του Αντώνη Παπαθεοδούλου, αγοράζεις ένα Γέλιο του κουτιού.
Ένας μικρός παρατηρούσε τον αγχωμένο μπαμπά του να έχει νεύρα, καθώς ψάχνει για δουλειά. Διαβάζει τις αγγελίες από τις εφημερίδες και κατσουφιασμένος περιμένει το τηλέφωνο να χτυπήσει. Μέχρι που μια μέρα ο μικρός διάβασε μια παράξενη διαφήμιση στην εφημερίδα του μπαμπά: “Γέλιο.. του κουτιού. Στη πόρτα σας με ένα τηλεφώνημα. Τιμή 10 ευρώ”
 
Δε χάνει χρόνο το παραγγέλνει. Βέβαια ξεπερνάει μερικά εμπόδια.. τον ταχυδρόμο και τον Πειρατή, τον σκύλο της γειτόνισσας. Ο μικρός ήταν αποφασισμένος να αλλάξει τη κατσουφιασμένη μούρη του μπαμπά του.
”Λοιπόν τα ωραιότερα πράγματα συμβαίνουν εκεί
που δεν  τα περιμένεις.” (απόσπασμα βιβλίου).
Δεν θα σας πω το τέλος. Κυρίως γιατί όταν το τέλος μιας ιστορίας εξαρτάται από ένα παιδί, τότε δεν μπορεί παρά να είναι ευχάριστο.
Διαβάστε σκεπτικοί το βιβλίο του συγγραφέα Αντώνη Παπαθεοδούλου, και απολαύστε τους εικονογραφημένους του ήρωες από την Ελίζα Βαβούρη. Η εικονογράφος δημιούργησε ένα ζωηρό αγόρι που ξεπηδά στις σελίδες του βιβλίου. Το σχέδιο του ταχυδρόμου μου άρεσε πολύ.
Υποπτεύομαι ότι η απουσία ονομάτων στους ήρωες είναι σκόπιμη και βοηθάει περισσότερο στην ταύτιση των ενήλικων αναγνωστών. Μου αρέσει η γραφή του Παπαθεοδούλου διότι είναι δροσερή και μας αφήνει να μάθουμε την ιστορία από το στόμα ενός παιδιού.
Εσείς θέλετε ένα Γέλιο του κουτιού;
Το βιβλίο εκδόθηκε το 2007, από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. Ανήκει στη σειρά Πετάει-πετάει, για παιδιά Α’ και Β΄Δημοτικού. Στο τέλος του βιβλίου θα βρείτε μια ενότητα από επαναληπτικές δραστηριότητες για να αξιοποιήσουν τα παιδιά, τις γνώσεις τους στη Γλώσσα, τα Μαθηματικά, και τη Μελέτη Περιβάλλοντος..
 
Καλή ανάγνωση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *