Περι-διαβάΖουμε: Βιβλιοπροτάσεις για παιδιά αλλά και για γονείς παιδιών με δυσλεξία.

Γράφει η Ειρήνη ΔρακοπούλουΕιδική Παιδαγωγός M.Ed
Ειδικευμένη στη διάγνωση και αποκατάσταση Δυσλεξίας/ Ειδικών Μαθησιακών Δυσκολιών
Τ.Επιστημονικός Συνεργάτης ΠΑ.Γ.Ν.Η (Ιατρείο Δυσλεξίας και Διαταραχών του Λόγου)
Συντονίστρια Σχολών Γονέων (Μέλος Πανελληνίου Συλλόγου Σχολών Γονέων).



Η Ελίζα ξεκινάει το σχολείο, όπως όλα τα παιδιά, γεμάτη όρεξη για νέες γνώσεις… Καθώς όμως περνάνε οι μέρες, αρχίζει να αντιλαμβάνεται πως δυσκολεύεται με τα γράμματα και τους αριθμούς, αφού όλα «χορεύουν» μπροστά στα μάτια της. Κι απογοητεύεται.

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά Α’ και Β’ δημοτικού που βλέπουν, όπως και η Ελίζα, «τα πάντα διαφορετικά από τα άλλα παιδιά».

Συγγραφέας: Μαρία Ρουσάκη
Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

«Μητέρα, σε απογοήτευσα, σου άξιζε καλύτερος γιος…».
Ο ήρωας του βιβλίου, ο Άρης, όπως και πολλά άλλα παιδιά με δυσλεξία υποφέρει από χαμηλή αυτοπεποίθηση ως αποτέλεσμα μιας σειράς σχολικών αποτυχιών. Η μητέρα του όμως είναι αποφασισμένη να κάνει τα πάντα για να τον ανασύρει από την άβυσσο που λέγεται σχολική αποτυχία και «καταπίνει τα νέα παιδιά…». Και τα καταφέρνει. Ένα αισιόδοξο βιβλίο που απευθύνεται τόσο σε – μεγαλύτερα – παιδιά όσο και στους γονείς τους.

Συγγραφέας: Σωτηρία Τζιβινίκου
Εκδόσεις: Μοντέρνοι Καιροί
 
“Η μυστική ζωή του δυσλεκτικού παιδιού” διαφέρει, σύμφωνα με το συγγραφέα του βιβλίου, από τα υπόλοιπα του είδους του γιατί είναι γραμμένο από έναν άνθρωπο που βίωσε (και εξακολουθεί να βιώνει) τον κόσμο μέσα από το πρίσμα της δυσλεξίας. «Είναι αλήθεια ότι πολύ λίγοι δυσλεκτικοί γράφουν βιβλία. Επειδή όμως εγώ διδάσκω ψυχολογία, αποφάσισα να το γράψω γιατί το θεώρησα χρέος μου να φέρω στο φως αυτή τη (δική μου) μυστική ζωή». To βιβλίο απευθύνεται σε ενήλικες αναγνώστες (γονείς, εκπαιδευτικούς κ.τ.ο).
Συγγραφείς: Robert Frank, Kathryn E.Livingston
Εκδόσεις: Θυμάρι
 
“Γιατί το παιδί μου δεν θέλει να πάει σχολείο; Γιατί δεν τολμά να πάρει το λόγο; Γιατί μένει μόνο του στα διαλείμματα; Μήπως αντιμετωπίζει κάποια μαθησιακή δυσκολία, όπως η δυσλεξία; “

Πρόκειται για ένα βιβλίο της σειράς ‘Δίπλα στο παιδί’ η οποία απευθύνεται σε γονείς προσφέροντάς τους απλές και κατανοητές απαντήσεις σε ερωτήματα που σχετίζονται με τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους.

Συγγραφείς: Gilles-Marie Valet, Anne Lanchon

Εκδόσεις: Κριτική
 

Και μερικές προτάσεις παιδικών βιβλίων για τη δυσλεξία στα αγγλικά (πηγή: www.amazon.co.uk)

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *