Βιβλιοθήκη:Άι Βασίλης της χρονιάς!

Η νέα χρονιά έφτασε! Όλοι ανταλλάξαμε ευχές και δώρα. Έστω και για λίγο γίναμε Άι Βασίληδες. Κι έτσι ο μύθος μένει ζωντανός. 
Οι Άι Βασίληδες της εποχής μας είναι πολλοί. Μια από τις πιο γνωστές εορταστικές εκδηλώσεις πολλών πόλεων του κόσμου είναι το Santa Run. Εκατοντάδες Άι Βασίληδες τρέχουν στους δρόμους για να μοιράσουν χαρά.
Αυτό μου θύμισε το ιδιαίτερο παιχνίδι του βιβλίου 
Σε μια πόλη του κόσμου, ο δήμαρχος διοργάνωσε ένα παιχνίδι. Εκατό περίπου Άι Βασίληδες, έχοντας συγκεκριμένες διευθύνσεις στα χέρια τους, έπρεπε να αφήσουν δώρα στα σπίτια. Αυτός που θα έφερνε εις πέρας την αποστολή του πρώτος, θα ανακηρυσσόταν “Άι Βασίλης της χρονιάς”!
 
 
Ένας από αυτούς τους Άι Βασίληδες ήταν ο Άρης! Ένας μπαμπάς που ήθελε να κάνει πραγματικότητα το όνειρο του γιου του.. να συναντήσει τον Άι Βασίλη.. και για δες, φέτος στον Άρη έτυχε να επισκεφτεί το δικό του σπίτι! Μόνο που όταν τελικά έφτασε εκεί, μια άλλη αναπάντεχη συνάντηση τον περίμενε στη καμινάδα. Ένας συμπαθητικός παχουλός γεράκος με λευκή γενειάδα, ντυμένος στα κόκκινα, προσπαθούσε να χωρέσει από τη καμινάδα του Άρη. Μήπως είναι κάποιος ανταγωνιστής του Άρη, που φιλοδοξεί να του κλέψει τη πρωτιά, μήπως  είναι ένα όνειρο ή είναι άραγε ο πραγματικός Άη Βασίλης;
 
Ο Άρης σαν γνήσιος ενήλικας, σκέφτεται τη πιο λογική απάντηση, και λίγο αργότερα έρχεται αντιμέτωπος με τη μαγεία της παιδικής ψυχής. Πατέρας και γιος βλέπουν να γίνεται πραγματικότητα η ευχή τους.. να δουν τον Άι Βασίλη.. τον πραγματικό Άι Βασίλη!
Η ιστορία ”Άι Βασίλης της Χρονιάς” δοσμένο από τους Βασίλη Κουτσιαρή και Γιάννη Διακομανώλη, αποτελεί ένα απολαυστικό βιβλίο βασισμένο σε μια πρωτότυπη ιδέα.
Η αφήγηση είναι ζωντανή και κρατά το αναγνωστικό ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων. Η περιγραφή είναι παραστατική και βρίθει από εναλλαγή σκηνών καθώς ακολουθούμε τον Άρη να παραδίδει τα δώρα σε διάφορα σπίτια και να ξεπερνά τα εμπόδια καμινάδες, φράχτες και σκυλιά. Το κείμενο διακατέχεται από χιουμορ, χωρίς οι ήρωες να γίνονται καρικατούρες. Ούτε η ιστορία γίνεται γελοία ή εξωπραγματική. Αντιθέτως πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα καλοδομημένη χριστουγεννιάτικη ιστορία, που ξεκινά από κάτι σύγχρονο και συναντά το παραδοσιακό, χωρίς όμως να γίνεται παλιακό.
Το κείμενο συμπληρώνουν οι πανέμορφες εικονογραφήσεις της Θέντας Μιμηλάκη. Εικονογράφησε όμορφα εκφραστικά πρόσωπα στους ήρωες. Πάντα στις εικονογραφήσεις παιδικής λογοτεχνίας έχω αδυναμία στις λεπτομέρειες. Αναζητήστε το βλέμμα της κουκουβάγιας, τη καρδούλα πάνω στο δώρο, το ανοιχτό βιβλίο στο πάτωμα, το πανέμορφο πάπλωμα του Αλέξανδρου.



 

 Γιάννης Διακομανώλης – Βασίλης Κουτσιαρής – Θέντα Μιμηλάκη
 
Μια μικρή ένσταση στη γραμματοσειρά του κειμένου, που θα την ήθελα λιγότερη ψηφιακή και μονότονη. Ωστόσο το βιβλιο σαν σύνολο σου αφήνει μια ωραία αναγνωστική εμπειρία!
Σας προτείνω ανεπιφύλακτα και άλλα παιδικά βιβλία των συγγραφέων Ένας απρόσμενος φίλος, Χρυσάνθεμα στο Χιόνι, Βράδυ στη Γη.
 
Καλή ανάγνωση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *