Παραμύθια για τη Μαμά!…τη μανούλα, τη μητέρα, τη μάνα!

Η γιορτή της μητέρας ή Ημέρα της Μητέρας είναι κινητή εορτή προς τιμήν της μητέρας και γιορτάζεται κάθε χρόνο την δεύτερη Κυριακή του μήνα Μάη. 
Εγκαθιδρύθηκε τον 20ο αιώνα και προέρχεται από το αγγλικό και το αμερικάνικο κίνημα των γυναικών. Η Αμερικανίδα Ann Maria Reeves Jarvis διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες. Το 1870 η Julia Ward Howe διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν peace and motherhood με σκοπό, τα παιδιά να μην στέλνονται στον πόλεμο. (πηγή: wikipedia)

Ας ξεφυλλίσουμε μερικά παραμύθια για την αγάπη της μητέρας:

Ο Μικρός είναι ένα αλεπουδάκι που δεν έχει καθόλου κέφια. Φοβάται πως η μαμά του δε θα τον αγαπάει για πάντα. Σ’ αυτό το υπέροχο βιβλίο με τις τρυφερές εικόνες, παρακολουθούμε μια ευρηματική μαμά να αποδεικνύει στο παιδί της πως η αγάπη των γονιών δεν έχει όρια ό,τι κι αν γίνει. Η πολυβραβευμένη Ντέμπι Λιόρι, λέει για το βιβλίο της πως “πρόκειται για την υπόσχεση που δίνουμε στα παιδιά μας, αλλά και σε όλους όσους αγαπάμε”.

Το Αρκουδάκι λατρεύει τη μαμά του. Μαζί διαβάζουν παραμύθια, φτιάχνουν τούρτα και πετούν χαρταετό. Το Αρκουδάκι θέλει να δείξει στη μαμά του πόσο την αγαπάει μέσα από αυτό το υπέροχο βιβλίο!
Η μαμά λέει ότι δεν μπορούμε να είμαστε συνέχεια μαζί. Δεν μπορεί να έρχεται μαζί μου στο σχολείο, ούτε εγώ μπορώ να πηγαίνω μαζί στη δουλειά της. 
– Μα μου λείπεις όταν δεν είμαστε μαζί…
Τι λέει η μαμά στη μικρή της κόρη για το φόβο, τη μοναξιά, την αγάπη, το μεγάλωμα και τις αλλαγές, τη ζωή και το θάνατο;


Ο Τσόκο, ο μικρός παπαγάλος, ζει ολομόναχος. Το μόνο που θέλει είναι μια μαμά! Αποφασίζει, λοιπόν, να την αναζητήσει. Στο δρόμο του συναντά ένα σωρό ζωάκια, κανένα όμως δεν του μοιάζει και κανένα δε θα μπορούσε να είναι η δική του μαμά. Ώσπου γνωρίζει την κυρία Αρκούδα! Η αγκαλιά της είναι τόσο ζεστή και το φιλί της τόσο γλυκό, που ίσως θα μπορούσε να γίνει η καινούρια του μαμά!


Ένα ζουζουνάκι κόκκινο με μαύρες βούλες μένει ολομόναχο έπειτα από μια καταιγίδα. Ο άνεμος το ρίχνει πάνω σε μια Πασχαλιά, που το φροντίζει με αγάπη και του λέει ότι το θέλει για παιδί της. Το ζουζουνάκι δέχεται, γιατί περνάει καλά μαζί της κι αρχίζει να την αγαπάει κι αυτό. Μα το σαλιγκάρι, το σκουλήκι και η κερασιά τού λένε πως η Πασχαλιά δεν κάνει για μαμά του, επειδή δε μοιάζουν καθόλου μεταξύ τους.
Η πιο τρυφερή ιστορία του κόσμου. Η μητέρα που σκιρτά η καρδιά της όταν πρωταγκαλιάζει το μωρό της, που συγκινείται να το βλέπει στα πρώτα του βήματα, που θέλει να το τυλίξει σε μια κορδέλα γεμάτη χρώματα, αρώματα και γεύσεις της γης και να του τραγουδήσει τα τραγούδια της ζωής. Το παιδί γεύεται όλα όσα απλόχερα η μητέρα τού προσφέρει, για να ανοίξει κάποια στιγμή τα φτερά του και να πετάξει στο φως…
Όλοι λένε καλά λόγια για τη μαμά μου. Είναι όμορφη. Μου φτιάχνει κουλουράκια και με κάνει να νιώθω καλύτερα όταν είμαι στενοχωρημένη. Αλλά εγώ ξέρω καλά πως προσπαθεί να μου καταστρέψει τη ζωή! Με φιλάει μπροστά στους φίλους μου, δε με αφήνει να τρώω ό,τι μου αρέσει, και δε θέλει να διασκεδάζω, γιατί πιστεύει πως θα χτυπήσω. Έτσι λοιπόν αποφάσισα να τη σταματήσω, πριν καταφέρει να καταστρέψει όλη την υπόλοιπη ζωή μου…

Ένα βιβλίο για τις σχέσεις παιδιού-γονέων, που βοηθάει τους μικρούς αναγνώστες να καταλάβουν πόσο πολύ αγαπούν τους γονείς τους. Το έξυπνο κείμενο και η αστεία εικονογράφηση διασκεδάζουν μικρούς και μεγάλους.


Στα παιδιά αρέσουν πολύ οι ερωτήσεις, ίσως γιατί μέσα απ’ αυτές μαθαίνουν τον κόσμο… Όμως πολλές φορές στους μεγάλους λείπουν τα κατάλληλα λόγια για να απαντήσουν. Στο βιβλίο αυτό προτείνονται μερικές πρωτότυπες απαντήσεις που ζωντανεύουν μέσα από εικόνες-κολάζ “πασπαλισμένες” με αγάπη, τρυφερότητα και ευαισθησία…Πώς μπορεί ένα παιδί να κατανοήσει την αγάπη της μάνας και πώς μπορεί η μάνα να περιγράψει στο παιδί της τα συναισθήματά της; Η “αγάπη”, η “αγκαλιά” και το “χαμόγελο” αποκτούν νέα διάσταση μέσα από τις απαντήσεις που δίνονται στις σελίδες του βιβλίου, οι οποίες κεντρίζουν τη φαντασία των παιδιών και τα ταξιδεύουν σε έναν κόσμο γεμάτο μητρική ζεστασιά.
Τρυφερό βιβλίο όπου με πολύχρωμες εικόνες μας παρουσιάζει όλους εκείνους τους λόγους που μας κάνουν να αγαπάμε τη μαμά!
Καλή ανάγνωση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *