Βιβλιοθήκη:Μια άλλη μέρα θα νικήσεις εσύ!

“Η αληθινή ζωή είναι γεμάτη χαρές και λύπες. Άλλοτε είμαστε πρώτοι στο ένα, άλλοτε στο άλλο. Σαν τις μέρες και τις νύχτες. Βλέπεις, θα βραδιάσει, αλλά μετά θα ξημερώσει. Τώρα χάνεις, αλλά μια μέρα θα κερδίσεις”.
 
Σκέφτομαι συχνά, πως να παρηγορήσω τα παιδιά που κατεβάζουν το κεφάλι όταν στενοχωριούνται που έχασαν στο παιχνίδι. Ευτυχώς στα παιδιά είναι πιο εύκολο να εξηγήσεις ότι στα παιχνίδια υπάρχουν οι νικητές και αυτοί που δεν είναι οι νικητές. Βλέπεις η αθωότητα τα βοηθά να βλέπουν τα πράγματα πιο θετικά, και ίσως η λύπη είναι πιο αληθινή, άρα αντιμετωπίσημη. “Μια άλλη μέρα θα νικήσεις εσύ!”, φτάνει να τους πεις, και τότε τα προσωπάκια τους θα λάμψουν.
 
Άντε τώρα να παρηγορήσεις έναν ενήλικα που δεν είναι νικητής! Θα μου πεις βέβαια ότι δεν έχασε σε ίδιο επιπέδου παιχνίδι όπως ένα παιδί, έτσι δεν είναι; Αμ δε!
 
Η αποδοχή της ήττας, είναι πιο δύσκολη. Σημασία έχει να αποδέχεσαι το αποτέλεσμα ανεξάρτητα από την προσπάθεια σου και να ξεπερνάς τον εαυτό σου σε όλα τα στάδια του παιχνιδιού.

Δύο κάστορες λοιπόν, ο Πέτρος και ο αδερφός του ο Άρης ανταγωνίζονται καθημερινά στα παιχνίδια τους. Ο μικρός Πέτρος χάνει συνέχεια από τον αδερφό του τον Άρη. Η λύπη του Πέτρου είναι μεγάλη όπως και η κομπορρημοσύνη του Άρη. Ο Πέτρος περιμένει πώς και πώς την ημέρα που θα φωνάξει κι αυτός «Σε πέρασα». Όμως όταν θα έρθει αυτή η μέρα, ο μικρός κάστορας θα ξεπεράσει τον εαυτό του και τότε θα νικήσει πραγματικά.
 
Η συγγραφέας Μαρία Παπαγιάννη, μας αφηγείται μια μικρή διδακτική ιστορία για μικρά και μεγάλα παιδιά. Η λιτή αφήγηση, χωρίς φτιασιδώματα, με κερδίζει. Η εικονογράφηση της γνωστής Εύας Θάρλετ είναι ιδιαίτερη. Το φόντο είναι απλό με μεγάλες φόρμες που γεμίζουν τις σελίδες, ενώ ξεχωρίζουν οι μικρές χαριτωμένες φιγούρες των ηρώων.
 
Το βιβλίο Μια άλλη μέρα θα νικήσεις εσύ! κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, και αξίζει να το διαβάσετε στα παιδιά σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *