Βιβλιοθήκη:Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

”Τον λέγαν Γέρο του Μοριά
για την λεβέντικη θωριά
μα και για τη στρατηγική του ικανότητα,
την τόλμη και τη διορατικότητα”.
 
Ο Φίλιππος Μανδηλαράς σε αυτό το βιβλίο αναφέρεται στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Χρησιμοποιώντας στίχους σε ομοιοκαταληξία, που είναι χιουμοριστικοί αλλά όχι γελοίοι, ο συγγραφέας καταφέρνει να αφηγηθεί τη ζωή του στρατηγού  από το 1818 έως το 1833.
Αυτό το βιβλίο ανήκει στη γνωστή σειρά του Φίλιππου Μανδηλαρά ”Η πρώτη μου Ιστορία”, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους αναγνώστες από 5 ετών.
Το βρήκα ενδιαφέρον, γιατί απουσιάζουν οι χαρακτηρισμοί που συνάδουν σε εθνικισμό και παρουσιάζει με παραστατικό τρόπο μια προσωπικότητα, σημαντική για τα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Νομίζω ότι μπορεί να αποτελέσει ένα καλό βοήθημα για τον εκπαιδευτικό ή και τον γονιό, που θέλει να γνωρίσει στο παιδί την ιστορία του Κολοκοτρώνη. Ωστόσο, μην περιμένετε να κατανοήσει όλα τα γεγονότα του απελευθερωτικού αγώνα από το βιβλίο. Σίγουρα θα είναι δύσκολο για ένα παιδί 5 ετών, όμως είναι μια καλή εισαγωγή στην ιστορία που θα διδαχθεί στην ΣΤ’ Δημοτικού!
Ίσως τα μεγαλύτερα παιδιά να βοηθηθούν περισσότερο, αφού θα τους συνοψίσει τα σημαντικότερα γεγονότα της ζωής του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
Η εικονογράφηση είναι της Ναταλίας Καπατσούλια, η οποία ζωγραφίζει στο ύφος του κειμένου του Φίλιππου Μανδηλαρά, χαρίζοντας όχι αυστηρές αλλά χιουμοριστικές φιγούρες.
Αξίζει να το ξεφυλλίσετε..
Καλή ανάγνωση!
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *