Βιβλιοθήκη:Τσέπες γεμάτες λέξεις.

”Τι να τις κάνω εγώ τις λέξεις  φυλακισμένες μέσα στα βιβλία μου; Είχα πάρει την απόφαση μου. Θα τις άφηνα ελεύθερες  να πετάξουν όσο πιο μακριά γινόταν.” (απόσπασμα βιβλίου)


 
Ένα παιδί, με το όνομα Οδυσσέας, κατηφορίζει ανήσυχος προς τη θάλασσα, έχοντας στο μυαλό του, την ανάγκη να εκφράσει τις σκέψεις τους. Χωρίς να γνωρίζει τον τρόπο ακόμη, συναντά μια γοργόνα και τότε μέσα του κατανοεί ότι πρέπει να γράψει στο χαρτί τις λέξεις που στριμώχνονται στο μυαλό του. Μετά από πολλά χρόνια, θα γίνει ποιητής.
Η συγγραφέας Δέσποινα Μπογδάνη-Σουγιούλ έγραψε μια εικονογραφημένη ιστορία για να συστήσει στους μικρούς αναγνώστες, μέσα από ένα αφαιρετικό και γοητευτικό κείμενο, τον ποιητή Οδυσσέα Ελύτη. Με την εξαιρετική εικονογράφηση της Μαρίνας Μαρκολίν, που πραγματικά είναι πλήρως αρμονική με το ύφος του κειμένου.
Το κείμενο και η ατμόσφαιρα του βιβλίου, όπως αναδεικνύεται και από την εικονογράφηση, αναδύουν το αίσθημα του υπερρεαλισμού. Θα χρειαστούν βοήθεια οι μικροί αναγνώστες, για να απελευθερώσουν την φαντασία τους και να κατανοήσουν το βιβλίο. Επίσης, περιέχει πολλές ωραίες εκφράσεις όπως ”οι λέξεις άρχισαν να γλιστράνε από τα χέρια μου”, ”δεν καταφέραμε να χωριστούμε ποτέ εγώ και οι λέξεις”.


 

Το βιβλίο ”Τσέπες γεμάτες λέξεις” ανήκει στη σειρά  χωρίς σωσίβιο, επίπεδο 1, για παιδιά Α’ και Β΄δημοτικού και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου θα βρείτε εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά. Αξίζει να διαβαστεί από εκπαιδευτικούς και γίνουν ομαδικές εργασίες στις σχολικές τάξεις.
Για περισσότερες πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του Οδυσσέα Ελύτη μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://www.elytis.edicypages.com/
 
Καλή ανάγνωση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *