Περι-διαβάΖουμε: Facebook Parenting! Ζητώντας συμβουλές για τα παιδιά μας μέσω facebook..

Facebook Parenting.. σημαίνει όταν ζητάμε συμβουλές για τα παιδιά μας και την οικογενειακή μας ζωή μέσω της σελίδας κοινωνικής δικτύωσης Facebook.
Είναι συχνό φαινόμενο οι γονείς εκτός των άλλων θεμάτων που συζητούν στο Facebook να ζητούν καθοδήγηση από άλλους γονείς που σπεύδουν να απαντήσουν και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους.
Στην περίπτωση του facebook parenting ή αλλιώς ”ανατροφή των παιδιών με τη βοήθεια του facebook”, μπορεί να έχει αρκετά αρνητικά σημεία.
Η συζήτηση σε ένα chat, σε μια ομάδα ή σελίδα στο facebook δεν μοιάζει καθόλου με μια κατιδίαν συζήτηση. Έτσι μπορούμε να μιλάμε με μια φίλη μας στο facebook για ένα θέμα που αφορά το παιδί μας και να ζητάμε τη γνώμη της και να φαίνεται ότι καταλήγουμε σε κάποιο συμπέρασμα, όμως η συζήτηση από κοντά θα ήταν εντελώς διαφορετική.
Η προσωπική συζήτηση αναπτύσσεται με διαφορετική ροή διότι ο συνομιλητής μας κάνει περισσότερες ερωτήσεις και αλληλεπιδρά μαζί μας και σε μη λεκτικό επίπεδο. 

photo via

Έπειτα τις περισσότερες φορές  στις συζητήσεις μας στο facebook υπάρχει κοινό. Είστε σίγουροι ότι θέλετε να συζητήσετε τις δυσκολίες διαπαιδαγώγησης που αντιμετωπίζετε μπροστά σε εκατοντάδες άτομα που δεν γνωρίζετε. Αν αυτό δεν σας νοιάζει τότε σκεφτείτε ότι προσβάλλετε την προσωπικότητα των παιδιών σας και την ιδιωτική σας ζωή. Μμμ.. σκεφτείτε πως θα αντιδρούσατε αν οι δικοί σας γονείς συζητούσαν για εσάς στο facebook!

Ένας σημαντικός επίσης παράγοντας είναι ότι δεν γνωρίζετε τα κίνητρα τους άλλου ατόμου που σας δίνει συμβουλές ούτε είστε σε θέση να γνωρίζετε αν εκείνος είναι άτομο αξιόλογο και έμπιστο. Άλλωστε και στη πραγματική ζωή δεν ακολουθούμε τις συμβουλές όλων, αλλά μόνο αυτών που γνωρίζουμε καλά, έτσι δεν είναι;

photo via

 

Σήμερα υπάρχουν άπειρες ιστοσελίδες και ιστολόγια με συμβουλές διαπαιδαγώγησης και ανατροφής. Μαμάδες δίνουν συμβουλές σε άλλες μαμάδες και τις περισσότερες φορές μπερδεύονται ή και αναπαράγουν λανθασμένες τεχνικές.
Μάλλον είναι η παγίδα του facebook.. Αυτή η σελίδα είναι τόσο άμεση και εύκολη στη χρήση που ”βολεύει” πολλούς γονείς να τη χρησιμοποιούν.
Προσοχή λοιπόν… αποφύγετε να είστε ο γονιός που βάζει φωτογραφίες του παιδιού του στο facebook όταν τρώει, όταν κοιμάται, όταν κάνει μπάνιο στη θάλασσα, όταν παίζει. Αποφύγετε να μοιράζεστε με αγνώστους και μη, πληροφορίες που δεν θα δίνατε σε περαστικούς του δρόμου.

Ένας οργισμένος πατέρας αποφασίζει ”να απαντήσει” μέσω ενός video στο youtube
για τις αναρτήσεις της έφηβης κόρης του στο facebook. Ο τρόπος που διάλεξε όμως
προσβάλλει κάθε έννοια της ιδιωτικής ζωής. Επιπλέον, αντί να σταματήσει τη συνήθεια
της κόρης του να συζητά οικογενειακά θέματα στο διαδίκτυο, εκείνος το ενίσχυσε περισσότερο.
Δυστυχώς με αυτές τις τεχνικές μπαίνουμε σε συνθήκες αντεκδίκησης στην εφηβεία.

 

Ζητήστε κατευθύνσεις για τη διαπαιδαγώγηση του παιδιού σας από έναν ειδικό που θα επισκεφτείτε σε μια ολοκληρωμένη συζήτηση που θα έχετε κάνει και αφού ο ειδικός γνωρίζει το ιστορικό του παιδιού σας.
Επίσης, διαβάστε βιβλία για να κατανοήσετε τις αναπτυξιακές φάσεις της ζωής του παιδιού σας.
Το facebook parenting μου θύμισε τον τίτλο ενός βιβλίου: ”Πως να συμπεριφέρεστε σωστά. Τα παιδιά σας συμπεριφέρονται ανάλογα.”
Facebook parenting; Ξανασκεφτείτε το!
 

2 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *