Περι-διαβάΖουμε: Οναρ ”μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί”

Spread the love
Η λέξη Όναρ είναι ομηρική και σημαίνει όνειρο.
Στην περίπτωση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Οναρ-μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί», η λέξη όναρ σημαίνει Όνειρο για μια ζωή! Το «Όναρ μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί» είναι μια οργάνωση η οποία βασίζεται στην εθελοντική προσφορά, ενώ πάνω από 10 χρόνια στην Ελλάδα δραστηριοποιείται με προγράμματα θεραπείας μέσω τέχνης (art therapy) στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία της χώρας, στα Ειδικά Σχολεία και σε φορείς ατόμων με αναπηρία.
 Στους σκοπούς της οργάνωσης είναι η ενίσχυση του κοινωνικού προσώπου των άρρωστων παιδιών και η εξασφάλιση της καλής ποιότητας ζωής τους με την ανάπτυξη προγραμμάτων που αφορούν στην ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και ενδυνάμωση μέσω τέχνης. Επίσης, η προαγωγή του δικαιώματος του άρρωστου παιδιού για ψυχαγωγία και η ενδυνάμωση των παιδιών μέσω τέχνης στη δύσκολη περίοδο της αρρώστιας τους.  


photo via

Για να υλοποιηθούν οι παραπάνω στόχοι του «Όναρ μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί», ένας μεγάλος αριθμός εθελοντών διαφόρων ειδικοτήτων πραγματοποιούν προγράμματα με βασικό θεραπευτικό μέσο το παραμύθι και συγκεκριμένα το ελληνικό λαϊκό παραμύθι.

Αφηγητές παραμυθιών, εκπαιδευτικοί, γονείς, γιατροί, ψυχολόγοι, ειδικοί μουσικοθεραπευτές, δραματοθεραπευτές και γελατοθεραπευτές διοργανώνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις και παρεμβαίνουν για τη στήριξη και ενδυνάμωση οικογενειών με προβλήματα.
Ανάμεσα στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούν είναι και η 1η Παραμυθοδρομία που ξεκίνησε από το Ορμένιο στις 25 Νοεμβρίου 2012 και θα ολοκληρωθεί στο Ταίναρο στις 7 Δεκεμβρίου 2013.
Ο υπεύθυνος της οργάνωσης «Οναρ-μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί» Δημήτρης Αβούρης εξηγεί τι είναι η Παραμυθοδρομία:

«Ξεκινάμε στις 7 το πρωί, φτάνουμε στον προορισμό μας στις 9 (αφού διανύσουμε περί τα 20-25 χιλιόμετρα) και ύστερα, παρέα με τους πρωταθλητές, πάμε κατευθείαν στα σχολεία της περιοχής».  Στη δράση συμμετέχουν μαραθωνοδρόμοι, δρομείς και άλλοι αθλητές, οι οποίοι μαζί με αφηγητές συζητούν μαζί τους για τον πρωταθλητισμό, τις προκλήσεις που οι ίδιοι αντιμετώπισαν, την ανάγκη για σωστή διατροφή, απαντώντας σε όλα τα ερωτήματα και φυσικά αφηγούνται και παραμύθια! Έπειτα την ίδια μέρα γίνονται και διαλέξεις για την αξία της θεραπείας μέσω τέχνης.

Τον Φεβρουάριο θα επισκεφτούν τα μέρη Σίνδος, Αλεξάνδρεια, Βέροια, Βελβεντός, Κοζάνη, Σιάτιστα, Βογάτσικο, Καστοριά. Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα της Παραμυθοδρομίας εδώ. Συνολικά συμμετέχουν 200 σχολεία της Α/Βάθμιας και Β/Βάθμιας Εκπαίδευσης καθώς επίσης και τα Ειδικά Σχολεία των Νομών.

 Η επίδραση των παραμυθιών είναι καταλυτική στον άνθρωπο και κυρίως στο παιδί, όπου τα όρια της φαντασίας και πραγματικότητας είναι κοντά. Με μια ιστορία τα παιδιά μαθαίνουν, διαακεδάζουν, ξεπερνούν τους φόβους τους, παρηγορούνται. Μην ξεχνάτε ότι η λέξη παραμύθι από το παρά και μύθος, ετυμολογικά συνδέεται με το ρήμα παραμυθούμαι που στην αρχαιότητα είχε διάφορες σημασίες, δίνω θάρρος, προτρέπω, παρηγορώ, συμβουλεύω, ανακουφίζω, υποστηρίζω.
Σε ένα από τα προγράμματα της οργάνωσης «Οναρ-μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί», στα παιδιά ασθενείς ενός νοσοκομείου δίνονταν ένα μεταλλικό ”ταχυδρομικό” κουτί. Το παιδί αφού ζωγραφίσει το κουτί, με τη βοήθεια της εικαστικής θεραπεύτριας έπειτα τοποθετεί μέσα σκίτσα, ζωγραφιές και γράμματα με απορίες και ερωτήσεις του. Στη συνέχεια το υλικό παραδίδεται από το ίδιο το παιδί στη θεραπεύτρια η οποία σε συνεργασία με την ψυχολόγο, κατανοούν καλύτερα τη ψυχοσύνθεση του παιδιού και δίνουν απαντήσεις στις απορίες του. Έχει διαπιστωθεί ότι με αυτό τον τρόπο βελτιώνεται σημαντικά η ψυχολογία του.

Ερευνες, μελέτες και βέβαια παραμύθια δημοσιεύονται στο «Παραμύθι», το τριμηνιαίο περιοδικό του «Οναρ» (τηλ. 210 7750653, www.onar-paidi.gr), το οποίο διανέμεται δωρεάν στα νοσοκομεία και τα Ειδικά Σχολεία, ενώ διατίθεται και συνδρομητικά για το ευρύ κοινό.
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για την οργάνωση «Οναρ-μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί» επισκεφτείτε την διαδικτυακή τους σελίδα πατώντας εδώ http://www.onar-paidi.gr/
Πηγές για το άρθρο:

http://www.enet.gr/?i=news.el.texnes–politismos&id=336734
http://www.onar-paidi.gr/

Συντάκτης: Παραμυθητής

1 σχόλιο στο “Περι-διαβάΖουμε: Οναρ ”μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί”

  1. Kαλημέρα σας και Χρόνια Πολλά!

    Θα ήθελα να πληροφορηθώ σχετικά με τις δραστηριότητές σας και για το εάν έχετε κάποιο Παράρτημα ή συνεργάτες στη Θεσσαλονίκη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *