Το Κάτι Άλλο (Ποικιλομορφία ή μοναδικότητα. Diversity vs Uniqueness)

Ποικιλομορφία ή μοναδικότητα. Diversity vs Uniqueness. Πολύ λόγος έχει γίνει τον τελευταίο καιρό για αυτούς τους δύο όρους. Στη νέα χιλιετία της παγκοσμιοποίησης όπου υπάρχει κατευθυνόμενη συμμετοχή και αλληλεξάρτηση των εθνών, παρατηρούμε αδικίες και λάθη εκτός από την ανάδυση των κουλτούρων. Είναι δυνατόν να μην προετοιμάσουμε τα παιδιά μας, στην οικογένεια και το σχολείο για τις έννοιες της ποικιλομορφίας και της μοναδικότητας.. όχι μόνο στη μόδα αλλά παντού; Στο σύγχρονο κόσμο των social media όπου κυριαρχεί η εικόνα και το φαίνεσθαι, κάνουμε χώρο για την ουσία και το ουσιαστικό θα κυριαρχήσει.

Διάβασε το παρακάτω βιβλίο για το παιδί σου που πηγαίνει σχολείο και αισθάνεται καλά που είναι διαφορετικό και μοναδικό.

Το Κάτι Άλλο - Κέιβ Κάθριν | Εκδόσεις Πατάκη

Το βιβλίο της Κάθριν Κέιβ  Το Κάτι Άλλο αναφέρεται στη διαφορετικότητα. Κάθε άνθρωπος όταν γεννιέται δέχεται ερεθίσματα που τον καθορίζουν. Αποκτά απόψεις, ιδέες, χτίζει θεωρίες ή ακολουθεί άλλες. Έρχεται σε επαφή με άλλους ανθρώπους που οι θεωρίες και οι ιδέες του μπορεί να ταιριάζουν ή να συγκρούονται. Υπάρχει η στιγμή που ένα άτομο κοιτάζει ένα άλλο άτομο και είναι σαν να κοιτάζει στον καθρέπτη.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Λίγα λόγια για την ιστορία. Από τη πρώτη σελίδα γνωρίζουμε τον ήρωα ”Το Κάτι άλλο”, ένα πλάσμα που ζει μόνο του σε ένα σπιτάκι σε ένα ανεμοδαρμένο λόφο. Προσπαθεί να βρει φίλους και κάπου να ανήκει. Όμως οι άλλοι δεν τον αποδέχονται γιατί δεν τους μοιάζει. Μετά από αποτυχημένες προσπάθειες για να μοιάσει στους άλλους, το μόνο που καταφέρνει είναι να δείξει πόσο διαφέρει από αυτούς. Ώσπου γνωρίζει το Κατιτί, ένα ακόμη διαφορετικό πλάσμα και για δες η πρώτη του αντίδραση είναι να πει ”Μα δεν είσαι σαν κι εμένα” και φυσικά δεν είναι. Γιατί ακριβώς σαν κι εμένα δεν υπάρχει κανείς. Σύντομα όμως συνειδητοποιεί ότι μπορεί και θέλει να γίνουν φίλοι ακόμη και αν δεν μοιάζουν τόσο πολύ και η παρέα τους θα μεγαλώσει για να βάλουν και άλλο διαφορετικό πλάσμα στη παρέα τους.

Αλήθεια εσείς με ποιούς θα μοιραστείτε τη πολυθρόνα σας;

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Το βιβλίο δίνει εξαιρετική ευκαιρία στο γονέα ή στο παιδαγωγό να μιλήσει και να ασχοληθεί με τη διαφορετικότητα και μοναδικότητα. Στέκεται αφορμή για:

  • διαχείριση συναισθημάτων: λυπημένος, απογοητευμένος, ξαφνιασμένος, έκπληκτος, χαρούμενος κλπ
  • αλλαγή χαρακτήρα πριν και μετά το μεγάλο γεγονός που του συνέβη
  • να κάνει απλές δραστηριότητες όπως 1. να ζωγραφίσουν και να ονομάσουν  διαφορετικά πλάσματα και 2. να αναγνωρίσουν διαφορετικά πλάσματα στο δικό τους περιβάλλον.

Σας παραθέτω το παρακάτω τραγούδι της Άννης Θεοχάρη, που οι στίχοι συγκινούν:

Τι θα γίνω, τι θα γίνω
σαν μεγαλώσω και παχύνω
πόσο ψηλά θα φτάσω πόσο
σαν μεγαλώσω και ψηλώσω
και είναι στ’ αλήθεια τόσο ωραίο
να είσαι κάτι το σπουδαίο
μέσα στα ζώα το πιο μεγάλο
μα εγώ θα γίνω κάτι άλλο.

Μα τι θα γίνει κανείς μας δεν το ξέρει
μα η καρδιά σου όλα θα τα καταφέρει
ότι σπουδαίο ότι μεγάλο
ελέφαντας που είναι κάτι άλλο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *