Βιβλιοδρόμιο: Ψηφιακή Βιβλιοθήκη «Πηνελόπη Δέλτα»

Ψηφιακή βιβλιοθήκη είναι η βιβλιοθήκη που παρέχει όλο της το υλικό σε ψηφιοποιημένη μορφή μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Παρέχει ουσιαστικά στον χρήστη εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στη γνώση από οποιοδήποτε σημείο χωρίς να απαιτείται φυσική παρουσία.
Μπορείτε να περιηγηθείτε σε ψηφιακές βιβλιοθήκες, σε όλον τον κόσμο, χρησιμοποιώντας έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, tablet ή smart phone. 
Η Ανοικτή Βιβλιοθήκη Open Book, έχει συγκεντρώσει πάνω από 40 ελληνικές βιβλιοθήκες  τις οποίες επισκέπτεστε με ένα κλικ.
Πρόσφατα ξεκίνησε να λειτουργεί η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη “Πηνελόπη Δέλτα”. Η βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε προς τιμήν της Πηνελόπης Δέλτα και θα φιλοξενήσει σταδιακά όλα τα έργα της σπουδαίας Ελληνίδας συγγραφέως, μέσα από προσεγμένες ψηφιακές εκδόσεις βιβλίων, που θα μπορεί ο αναγνώστης να διαβάζει online, να κατεβάζει και να εκτυπώνει εντελώς ελεύθερα και νόμιμα. Επίσης θα προστεθούν κείμενα, εργασίες και βίντεο με αναλύσεις καθώς και βιογραφικά στοιχεία.
Προς το παρόν η βιβλιοθήκη φιλοξενεί τρία πολύ αγαπημένα βιβλία της συγγραφέως: «ΤΡΕΛΑΝΤΩΝΗΣ», «ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ» και «ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ».
Η Πηνελόπη Δέλτα έγραψε κυρίως λογοτεχνία για παιδιά (διηγήματα, ιστορικά αφηγήματα, παραμύθια), καθώς και μελετήματα που αφορούσαν παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά ζητήματα. Τα κείμενά της είναι γραμμένα σε απλή νεοελληνική γλώσσα, είναι κατανοητά και διδακτικά. 
Τα ψηφιακά βιβλία διατίθενται ελεύθερα προς κάθε χρήση. Το αντίτιμο για όσους το επιθυμούν είναι, στις δύσκολες εποχές που περνάμε, να βοηθούν τους γύρω τους με όποιον τρόπο μπορούν.
Ο Αντώνης και τα τρία αδέρφια του, φιλοξενούνται για τις καλοκαιρινές διακοπές από το θείο Ζωρζή και τη θεία Μαριέττα, στην Καστέλα. Τα τέσσερα παιδιά μακριά από τους αυστηρούς γονείς τους, που δεν μπορούν να ταξιδέψουν από την Αλεξάνδρεια, φέρνουν τα πάνω κάτω στη ζωή των ενηλίκων. Ο Αντώνης είναι ο πιο σκανδαλιάρης από όλους, αλλά ακέραιος χαρακτήρας αφού δεν λέει ποτέ ψέματα και παραδέχεται με θάρρος όλες του τις σκανδαλιές γνωρίζοντας πως θα ακολουθήσει η τιμωρία. Είναι παλικάρι, δεν κλαίει ποτέ, δε φοβάται να δεχτεί κάθε τρελή πρόκληση και βρίσκεται συνέχεια σε μπελάδες!
Το ψηφιακό εξώφυλλο έχει δανειστεί από πίνακα του Πιερ Ωγκύστ Ρενουάρ. 

Το «Για την Πατρίδα» είναι το πρώτο μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα. Πρόκειται για ιστορικό πεζογράφημα και παρουσιάζει την ιστορία δύο νέων, του Ασώτη γιο του Αρμένη μάγιστρου της Θεσσαλονίκης Γρηγορίου Ταρωνίτη και του Αλέξιου Αργυρού, τους οποίους αιχμαλωτίζουν οι Βούλγαροι όταν καταλαμβάνουν τη Θεσσαλονίκη στη Βυζαντινή εποχή (995 μΧ.). Κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους, η Μιροσλάβα, κόρη του Βούλγαρου Αυτοκράτορα Σαμουήλ, ερωτεύεται τον Ασώτιο. Ο Βυζαντινός στρατός νικά τους Βούλγαρους στη μάχη του Σπερχειού και στις διαπραγματεύσεις για τη συνθηκολόγηση που ακολουθούν ο Σαμουήλ, παντρεύει την κόρη του Μιροσλάβα με τον Ασώτη και τον διορίζει στρατηγό στο Δυρράχιο. Ο Σαμουήλ όμως καταπατά τη συμφωνία και αρχίζει ξανά εχθροπραξίες κατά του Βυζαντίου.  Ο Ασώτης μαζί με τη Μιροσλάβα και τον Αλέξιο, φεύγουν και πηγαίνουν στην Κωνσταντινούπολη. Ο Αλέξιος αρραβωνιάζεται τη Θέκλα από το Γαλαξίδι, μια απ’ τις βασιλοπούλες του Βυζαντίου. Ο πόλεμος όμως που έχει στο μεταξύ ξεσπάσει, φέρνει τον Αλέξιο, διεκπεραιωτή μιας επικίνδυνης αποστολής μέσα στο Βουλγαρικό έδαφος. Η Θέκλα τον ακολουθεί μεταμφιεσμένη σε αγόρι, σ’ ένα ταξίδι με πολλές δυσκολίες.  Πλοκή, αγωνία, περιπέτεια, συναισθήματα, ιδανικά, ηρωισμός συνθέτουν ένα μοναδικό ιστορικό μυθιστόρημα.
Το ψηφιακό εξώφυλλο έχει δανειστεί από πίνακα του Ιωάννη Σκυλίτζη.
Ήταν, μία φορά και έναν καιρό το βασίλειο των Μοιρολατρών, όπου οι κάτοικοι του «κουτσοζούσαν» μέσα στην κλεψιά, τη διαφθορά και την αναξιοπρέπεια. Ο νέος Βασιλιάς είχε χρόνο μόνο για διασκεδάσεις και σε μερικά χρόνια το βασίλειο ερήμωσε και τα δανεικά όλο και λιγόστευαν από τα γύρω βασίλεια. Ο Βασιλιάς ρακένδυτος πια, θέλησε να μάθει που πήγε ο πλούτος του βασιλείου, όταν προς μεγάλη του έκπληξη ανακάλυψε πως όλος ο πλούτος έχει κλαπεί από τους αυλικούς του, οι οποίοι σιγά-σιγά έφευγαν με τα κλοπιμαία στα ξένα και έκαναν εκεί δουλειές. Το βασίλειο ρημαγμένο, αντιμετώπιζε και την ξαφνική έφοδο των στρατιωτών του γειτονικού βασιλείου, που μέχρι χθες του έστελνε δανεικά. Η κατάσταση όμως αλλάζει, όταν το μικρό Βασιλόπουλο με τη βοήθεια της Γνώσης και λιγοστών κατοίκων ανακαλύπτει τον κρυμμένο πλούτο της πατρίδας του. Αντιμετωπίζει με θάρρος τους εισβολείς και φέρνει ξανά την αξιοπρέπεια, την γνώση και την σύνεση στο βασίλειο. Η ψηφιακή έκδοση είναι εικονογραφημένη με έργα του Βίνσεντ βαν Γκογκ.
Μπορείτε να επισκεφτείτε την Ψηφιακή Βιβλιοθήκη “Πηνελόπη Δέλτα” εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *