Βιβλιοθήκη:Βράδυ στη γη

Το βράδυ της παραμονής Πρωτοχρονιάς, όλοι εμείς τα μεγάλα παιδιά… κρατούμε ζωντανό το μύθο του Άη Βασίλη και ξεδιψάμε τη λαχτάρα των μικρών παιδιών για δώρα.
 
Τον συμπονάμε για το μεγάλο ταξίδι του στη γη… ο καημένος έχει ξεκινήσει από τη παραμονή Χριστουγέννων να μοιράζει δώρα… και του αφήνουμε και κουραμπιεδάκια δίπλα στο δέντρο μας.
 
Τα μικρά παιδιά δεν τα απασχολεί και πολύ που μένει ο Άη Βασίλης, τι άλλες ονομασίες μπορεί να έχει και από που κρατά η σκούφια του… Οι μεγάλοι ψάχνουν, αναρωτιούνται που, πως, γιατί… μέχρι και ραντάρ επιστρατεύουν για να παρακολουθήσουν τον Άη Βασίλη.
 
…Μάλλον γιατί, ενώ λένε ότι ξέρουν πως δεν υπάρχει Άη Βασίλης .. εύχονται να υπάρχει!
 
Θέλουμε να πιστεύουμε, σε αυτόν τον τροφαντό γεράκο που είναι φορτωμένος με δώρα, και χωρίς καμία βοήθεια φέρνει εις πέρα το έργο του.. να μοιράσει χαρά στα πέρατα της Γης.  
 
Η πιο συμπαθητική φιγούρα του Άη Βασίλη βρίσκεται φέτος στο βιβλίο του Βασίλη Κουτσιαρή.. ”Βράδυ στη γη”
Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη
 
 Με μια λιτή περιγραφή, ιδανική για παιδιά από 3 ετών και με μια πολυδιάστατη εικονογράφηση, ξεδιπλώνεται ο ανθρώπινος χαρακτήρας του Άη Βασίλη.
Στις πρώτες σελίδες του βιβλίου, ο ήρωας μας είναι αρκετά αγχωμένος και λίγο γκρινιάρης (μάλλον δεν πέρασε όπως θα ήθελε αυτή τη χρονιά!). Ξεκινάει από το εργαστήρι του, ολομόναχος, οι βοηθοί του δεν τον βοηθάνε, οι τάρανδοι τον προσγειώνουν λίγο άτσαλα στη στέγη ενός σπιτιού και εκείνος δύσκολα χωράει στη καμινάδα.
Νοιώθει όμως καλύτερα όταν βλέπει ένα ανοιχτό βιβλίο στο πάτωμα, και σίγουρα τα χαμόγελα των παιδιών που τον περιμένουν, τον κάνουν να βρίσκει το χαμένο του κουράγιο. Η θέληση του όμως απογειώνεται όταν οι μεγάλοι μέσα από τη δυσπιστία τους, πεισμώνουν τη προσπάθεια του.
 
 
 Ο συγγραφέας Βασίλης Κουτσιαρής έγραψε μια πολύχρωμη ιστορία που κάνει τον Άη Βασίλη, δικό μας άνθρωπο. Τα λόγια του γλυκά, περιβάλλονται από πανέμορφες και ζωηρές εικόνες της Αιμιλίας Κονταίου. Κείμενο και εικονογράφηση, δένουν εκπληκτικά. Το βιβλίο ανήκει στα χέρια ενός μικρού παιδιού, που μπορεί να αφηγηθεί την ίδια ιστορία καθώς ξεφυλλίζει τις είκονες του. Αυτό που ξεχώρισα ήταν το λεπτό χιούμορ της αφήγησης. Επίσης, όπως συμβαίνει και με άλλα βιβλία του Βασίλη Κουτσιαρή, ο λόγος του δεν είναι φορτωμένος και η λιτή του αφήγηση αφήνει το περιθώριο να συμπληρώσεις τα λόγια του. Έτσι με ένα τρόπο συμμετέχεις στην ιστορία του.
 
 
Ο Άη Βασίλης είναι το πνεύμα του αλτρουϊσμού που φυτρώνει μέσα μας κάθε χριστουγεννιάτικη περίοδο.
Κίνητρα, ελπίδα, θέληση, είναι νομίζω τα εφόδια που χρειαζόμαστε όλοι για να ξεκινήσουμε την ολοκαίνουργια χρονιά. 
Το βράδυ της Πρωτοχρονιάς κρατήστε το μύθο του Άη Βασίλη ζωντανό.. Πείτε “Του χρόνου πάλι!” και δείτε τον καθώς ανεβαίνει ψηλά στον ουρανό.
 
Καλή ανάγνωση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *