Βιβλιοθήκη:Πώς γράφτηκε η πρώτη επιστολή

Πώς γράφτηκε η πρώτη επιστολή; Συχνά τα παιδιά απευθύνουν ερωτήματα στους μεγάλους και αυτά τα γιατί και τα πώς, δημιουργούν πολλές ιστορίες.. Έτσι και η παρακάτω ιστορία δημιουργήθηκε από το πώς ενός παιδιού.

Μια οικογένεια ανθρώπων των σπηλαίων ζούσαν πολύ ευτυχισμένοι. Δεν ήξεραν ούτε να γράφουν, ούτε να διαβάζουν και ζούσαν ψαρεύοντας. Ήταν ο μπαμπάς Τεγκουμάι Μποψουλάι, η μαμά Τεσουμάι Τεγουιντρόου και η κορούλα τους η Τάφι Μεταλουμάι.
Μια μέρα ο Τεγκουμάι και η κόρη του πήγαν στον ποταμό Βαγκάι για να ψαρέψει στις όχθες του κυπρίνους. Όμως το καμάκι του έσπασε πριν προλάβει να πιάσει ψαράκια και η σπηλιά τους ήταν αρκετά μακριά για να πάρει το άλλο καμάκι και να επιστρέψει στο ποταμό. Συμπτωματικά πέρασε ένας ξένος από εκεί και τότε η Τάφι σκέφτηκε ότι αυτός ο ξένος θα μπορούσε να μεταφέρει ένα μήνυμα στη μαμά της και να τους φέρει ένα άλλο καμάκι. Όμως εκείνος δεν μπορούσε να τους καταλάβει γιατί δεν μιλούσαν την ίδια γλώσσα! Τότε η Τάφι του ζωγράφισε μερικά σχέδια στο φλοιό μια σημύδας.

Εικονογράφηση του Νικόλα Ανδρικόπουλου

Ο ξένος όμως ερμήνευσε διαφορετικά τη ζωγραφιά αλλά και η μητέρα της Τάφι δεν κατανόησε το μήνυμα. Όμως αυτό που έχει σημασία είναι ότι αυτό το κορίτσι έκανε μια σημαντική ανακάλυψη… χρησιμοποιήσε εικόνες για να μεταφέρει ένα μήνυμα! Αυτό συνεχίστηκε για πολλά πολλά ακόμη χρόνια μέχρι οι άνθρωποι να ανακαλύψουν την γραφή!


photo via
Εικονογράφηση του Ρ. Κίπλινγκ για το σχέδιο της Τάφι.

Η παραπάνω ιστορία είναι από τον Ράντγιαρντ Κίπλινγκ (Rudyard Kipling, 30 Δεκεμβρίου 1865 – 18 Ιανουαρίου 1936). Ανήκει σε μια συλλογή από ιστορίες που επινόησε αρχικά για την πρωτότοκη κόρη του Τζόζεφιν την οποία έχασε στα έξι της χρόνια από πνευμονία.


photo via

Σε ορισμένα σημεία του κειμένου, υπάρχουν φράσεις που δηλώνουν την ομιλία ενός παιδιού και οι λέξεις είναι λίγο παραποιημένες. Αυτό ισχύει και στο πρωτότυπο κείμενο του συγγραφέα καθώς είναι επηρεασμένος από την ομιλία της κόρης του.

O Ράντγιαρντ Κίπλινγκ είναι ευρύτατα γνωστός από τα βιβλία του ”Το βιβλίο της ζούγκλας” και ο ”Μόγλης”. Επίσης είναι διάσημος για το ποίημα του Αν…

Εδώ μπορείτε να πάρετε μια γεύση από το βιβλίο Just So Stories, στο οποίο ανήκει και η ιστορία ”Πώς γράφτηκε η πρώτη επιστολή”.

Θεωρώ ότι το κείμενο σε μερικά σημεία σε ξενίζει, πιθανά επειδή η μεταφράστρια Κατερίνα Μπουνιαλέτου και η Σωτηρία Δούνη να ήθελαν να μείνουν όσο γίνεται πιο κοντά στο πρωτότυπο του Κίπλινγκ.

Ωστόσο είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία αφενός γιατί οι ήρωες έρχονται από μια πολύ μακρινή εποχή, αφετέρου διότι η ίδια η ιστορία είναι ανατρεπτική και αστεία χωρίς να είναι φαιδρή. Πιστεύω ότι τα παιδιά που έχουν κριτική ματιά και είναι αυστηρά στην επιλογή των βιβλίων θα εκτιμήσουν το συγκεκριμένο βιβλίο.

Στο παραπάνω βίντεο μπορείτε να ακούσετε στην αγγλική γλώσσα όλη την ιστορία.

Οι ζωγραφιές του Νικόλα Ανδρικόπουλου είναι εκπληκτικές. Δεν κρύβω ότι μου αρέσουν πολύ οι φιγούρες που σχεδιάζει. Στο συγκεκριμένο βιβλίο, οι καλοσχηματισμένοι ψιλόλιγνοι πρωτόγονοι ξεπηδούν μέσα από αδρές γραμμές και από ένα βαθύ πράσινο περιβάλλον. Ζωγραφιές που εκτείνονται σε μια ολόκληρη σελίδα και κρατούν μια φράση από το κείμενο. Πολύ όμορφες ζωγραφιές!

Πραγματικά πολύ όμορφο βιβλίο.. Μη διστάσετε να το αναζητήσετε και να το ξεφυλλίσετε. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αράδα.

Καλή ανάγνωση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *