Βιβλιοθήκη: Το γαϊδουράκι που γκάριζε

Αν έχετε ακουστά τον σοφό γάϊδαρο Ονούφριο, τότε ίσως γνωρίζετε και το ρητό του «γκαρίζει καλά όποιος γκαρίζει τελευταίος»!

Δεν μιλάω για εκδίκηση ή τιμωρία, αλλά για τη στιγμή εκείνη που καταλαβαίνεις ότι η προσπάθεια σου να υπομένεις μια κατάσταση, που δεν σου άρεσει, πρέπει να λάβει τέλος.
Έχω ξαναπεί ότι τα παραμύθια για παιδιά περιέχουν όλη τη σοφία του κόσμου. Αν εμείς οι μεγάλοι διαβάζαμε παιδική λογοτεχνία κάπου κάπου, ίσως να τα καταφέρναμε καλύτερα.
Το βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά αφηγείται την ιστορία ενός μικρού γαϊδουριού, που μια απαίσια μάγισσα το υποχρεώνει να την υπηρετεί, αφού το βάζει να κάνει εξαντλητικές δουλειές. Συγκεκριμένα, το βάζει να σφουγγαρίζει το πάτωμα με μύξα από δράκο και αμίλητο νερό, να καθαρίζει καυτές πατάτες, να τσιγαρίζει γλώσσες από βατράχια, να τρατάρει τις φιλενάδες της με αποκρουστικές λιχουδιές και να τη μακιγιάρει με σκιά ματιών από γύρη μαύρων λουλουδιών και κραγιόν από σάλιο πράσινων φιδιών. Δυστυχώς η σκληρή δουλειά του γλυκού γαϊδουριού δεν επιβραβεύεται αλλά όλο και εντείνεται. Στο τέλος, το γαϊδουράκι καταφέρνει με ανορθόδοξο τρόπο (μια κλωτσιά) να απελευθερωθεί από τη δουλειά.

”Το γαϊδουράκι που γκάριζε” είναι ένα πολύ συμπαθές και καθόλου τεμπέλικο, κατά τη δική μου άποψη γαϊδουράκι. Μου θύμισε πόσο άδικο είναι για κάποιον να υποχρεώνεται να εργαστεί σε ένα σκληρό περιβάλλον όπου δεν υπάρχει κανένα περιθώριο επικοινωνίας και έκφρασης των επιθυμιών του.

Σε εποχές, όπως αυτές  που ζούμε τώρα, οι οποίες έχουν καθοριστεί από την οικονομική ύφεση αναγκαζόμαστε να εργαστούμε υπό αντίξοες συνθήκες και να ανταμειφθούμε πενιχρά για τον κόπο μας.

Αν ήμουν μαμά θα διάβαζα αυτό το βιβλίο στα παιδιά μου γιατί θα ήθελα να τα διδάξω, να κυνηγούν τα όνειρα τους και να μην σκύβουν το κεφάλι σε κάθε μορφή καταπίεσης.

Το βιβλίο ”Το γαϊδουράκι που γκάριζε”  ανήκει στη σειρά Παραμύθια Ντορεμύθια. Με κέφι, φοβερές στιχομυθίες και αναπάντεχες καταστάσεις, χτίζεται το σκηνικό της κάθε ιστορίας.

Την εικονογράφηση σε αυτή την ιστορία έχει κάνει η Λίζα Ηλιού. Κυκλοφορεί σε αναθεωρημένη έκδοση με αυτοκόλλητα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

 
Καλή ανάγνωση!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *