Περι-διαβάΖουμε: Βιβλία παιδικής λογοτεχνίας για την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των παιδιών.

Να γνωρίζετε ότι η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης είναι το βασικό σημείο γύρω από οποίο πρέπει να κινηθείτε όταν διαπιστώσετε ότι το παιδί σας διστάζει να προσπαθήσει ή να δοκιμάσει κάτι νέο ή ακόμη όταν δυσκολεύεται να προσαρμοστεί σε νέες συνθήκες. Η αυτοεκτίμηση είναι ένα εργαλείο για την ανάπτυξη του παιδιού.
Παρακάτω ακολουθούν μερικές βιβλιοπροτάσεις, οι οποίες κινούνται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αυτοεκτίμησης των παιδιών.

Το παιδί, εκδηλώνοντας πολλές φορές χαμηλή αυτοεκτίμηση, εστιάζει στο τι μπορεί να κάνει ο φίλος του, ο διπλανός του ή ο συμμαθητής του και όχι στο τι μπορεί το ίδιο να καταφέρει. Ο Πίπης της ιστορίας μας είναι ένα ποντικάκι που ήθελε να γίνει νυχτερίδα για να μπορεί να πετάει, όταν όμως ανακάλυψε τον νέο τρόπο ζωής που θα έπρεπε να ακολουθήσει για να αποχτήσει την ικανότητα αυτή, δεν ήταν διατεθειμένος -ή δεν μπορούσε από τη φύση του- να «πληρώσει» το βαρύ τίμημα. Για να ενισχύσουμε λοιπόν την αυτοεκτίμηση του παιδιού, πρέπει να το παροτρύνουμε να αναγνωρίσει τη μοναδικότητά του. Να σκεφτεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ικανότητές του, ώστε να συνειδητοποιήσει ότι κανένας από εμάς δεν είναι καλύτερος ή χειρότερος από τον άλλον, είναι απλά διαφορετικός.
Μήνυμα: «Χαίρομαι που είμαι εγώ! Χαίρομαι που είσαι εσύ! Όλοι είμαστε μοναδικοί!»
Ο Αυγουστής δε θέλει να αποχωριστεί το αυγό του, γιατί εκεί αισθάνεται ζεστός και ασφαλής. Τι συμβαίνει όμως όταν το αυγό σπάει; Πώς του φαίνεται ο κόσμος που αντικρίζει; Θα βρει το θάρρος να βγει έξω και να παίξει με τα αδερφάκια του;
Για να εξασφαλίσουν τα παιδιά υγιή κοινωνική ζωή θεμελιωμένη σε αποτελεσματικές σχέσεις, πρέπει να καλλιεργήσουν την ενσυναίσθηση, την ικανότητα δηλαδή να μπαίνουν στη θέση των άλλων, να κατανοούν και να αισθάνονται πράγματα με τον ίδιο τρόπο που τα βιώνει ένα άλλο άτομο.
Την ανάγκη αυτή αναλαμβάνουν να καλύψουν τα εικονογραφημένα βιβλία της σειράς αυτής, πουπροάγουν τη συναισθηματική νοημοσύνη. Με την προτεινόμενη για γονείς και εκπαιδευτικούς προσέγγιση επιχειρούν να μυήσουν τα παιδιά στο να μπορούν να βλέπουν τον κόσμο με τα μάτια του άλλου, αφού μάθουν πρώτα να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται τα δικά τους συναισθήματα.
Ένα ποντικάκι βοηθάει τον Ιβάν το λιονταράκι να καταφέρει να μουγκρίσει λιονταρίσια!
Το θέμα του βιβλίου είναι η αυτοπεποίθηση και το πώς θα την αποκτήσουν τα παιδιά.
Με όμορφη εικονογράφηση και κατανοητό λεξιλόγιο, οι ιστορίες αυτές ενθαρρύνουν τα μικρά παιδιά να αισθάνονται σιγουριά για τον εαυτό τους, να μην απογοητεύονται εύκολα και να αντιμετωπίζουν τις φοβίες τους.
Με τη βοήθεια μιας γαλάζιας σταγόνας, ο μικρούλης Πίτι βρίσκει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο όνειρό του: Να ταξιδέψει ως τον ουρανό ψηλά.
Τι θα συμβεί όμως όταν, στη μέση της διαδρομής, η όμορφη σταγόνα εγκαταλείψει τον Πίτι, καθώς συναντά τον αγαπημένο της αδελφούλη, το Σταγονούλη και προτιμά να παίξει μαζί του; Τι θα κάνει ο Πίτι τότε; Θα αναζητήσει από αλλού βοήθεια; Πού θα τον οδηγήσει αυτό; Θα κάνει το όνειρό του αληθινό ή θα μπλέξει σε νέες περιπέτειες;
Μήπως τελικά είναι καλύτερα να προσπαθήσει μόνος του, με τα φτερά του; Θα τα καταφέρει;
Το βέβαιο είναι ότι, εάν τα καταφέρει χωρίς ξένη βοήθεια αλλά μόνο με τα δικά του φτερά, η χαρά θα είναι πολλαπλή και το ταξίδι του ανεπανάληπτο.
Όλα μπορεί να συμβούν… Φτάνει να πιστέψει στη δύναμή του! Φτάνει να παραμερίσει τους φόβους του.
Ο Μικρός ήταν πολύ κακόκεφος. Κλείστηκε στο δωμάτιο κι άρχιζε να στριφογυρίζει Κι όλα τα πράγματα ν΄αναποδογυρίζει. Τις ζωγραφιές από τον τοίχο ξεκολλούσε 

Κι όλα τα παιχνίδια του χαλούσε. Θεέ μου! Είπε η Μαμά.. Τι έχεις πάθει; Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Η Λελέκα είναι μια μικρή καμηλοπάρδαλη με ένα μεγάλο μυστικό που δεν μπορεί πια να κρύψει. Φοβάται το ύψος. Κάθε φορά που προσπαθεί να σταθεί όρθια, την πιάνει ζάλη και ξανακατεβάζει το κεφάλι. Μέχρι που, μια μέρα, ανακαλύπτει τυχαία ότι υπάρχουν πράγματα που τα άλλα ζώα φοβούνται, αλλά εκείνη όχι. Ο καλύτερός της φίλος, ο Γκρίμο το μαϊμουδάκι, φοβάται το σκοτάδι, αλλά εκείνη όχι. Η Μελίνα η γατούλα, φοβάται το νερό, αλλά εκείνη όχι. Ο Ηλίας, ο ελέφαντας, φοβάται τα ποντίκια, αλλά εκείνη όχι!
Τελικά, δεν είναι «φοβητσιάρα» μόνο και μόνο επειδή φοβάται το ύψος – εξάλλου, είναι τόσα εκείνα που δε φοβάται!
Κι όταν μάλιστα μαθαίνει να χρησιμοποιεί τη δύναμη της σκέψης, τότε… Ένα παραμύθι που βοηθάει τα παιδιά να ξεπεράσουν τους φόβους τους.
Με οδηγίες για γονείς και εκπαιδευτικούς.
Η ντροπή είναι το συναίσθημα που σε κάνει να νομίζεις πως όλοι σε κοιτούν επειδή δεν κάνεις κάτι καλά. Θέλει να είσαι αόρατος, όμως, εσύ πρέπει να είσαι δυνατός και να την αποφεύγεις. Ο Νίκος πρέπει να κάνει μια εργασία για το σχολείο και θα καταφέρει να νικήσει την ντροπή γυρεύοντας το “πιο σημαντικό πράγμα”.
Το άγχος είναι ένα συναίσθημα που σε πνίγει και μοιάζει με τα κεράσια: τραβάς ένα απ’ το κοτσάνι και βγαίνουν πολλά. Τραβάς το άγχος και βγαίνουν μαζί η αγωνία και η ανησυχία. Η Αλίκη θα πάει στη θάλασσα, όμως δεν απολαμβάνει τίποτε, επειδή αγχώνεται για όλα… Το “ξωτικό μάγειρας” θα τη βοηθήσει.
Η ανασφάλεια είναι ένα συναίσθημα φευγαλέο, νευρικό και ανήσυχο. Τη νιώθεις όταν δεν έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. Η Ιωάννα έχει ανασφάλεια. Είναι παραμονή Πρωτοχρονιάς και βρίσκεται παγιδευμένη σ’ ένα μποτιλιάρισμα. Ξαφνικά εμφανίζεται ένα “μαγικό φορτηγό”.

Ένα υπέροχο παραμύθι για όλους μας. Για να θυμίζει ότι δεν πρέπει ποτέ να σταματήσουμε να προσπαθούμε.Όταν το διαβάσεις θα νομίσεις ότι άνοιξαν μονομιάς τα μάτια σου. 
Για σκέψου πόσο σημαντική είναι η ενθάρρυνση για έναν άνθρωπο που μεγαλώνει.Εσύ αναγνωρίζεις τον εαυτό σου 
στο παρακάτω παραμύθι; Διαβάστε περισσότερα για τον Αλυσοδεμένο ελέφαντα εδώ.

Καλή ανάγνωση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *